Cache-Control: no-cache, no-store, must-revalidate
Σκλαβοι Του Συγχρονου Κοσμου: Ανοιχτά σύγχρονα σκλαβοπάζαρα προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη .

Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Ανοιχτά σύγχρονα σκλαβοπάζαρα προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη

Ανοιχτά σύγχρονα σκλαβοπάζαρα προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη

 

 
Πρόσφυγες και μετανάστες από τη Δυτική Αφρική κρατούνται για λύτρα, εκβιάζονται και ωθούνται σε καταναγκαστική εργασία ή σεξουαλική εκμετάλλευση μετά την πώλησή τους σε σκλαβοπάζαρα, πολυάριθμα και ανοιχτά, σε κοινή θέα στη Λιβύη, με τιμές που κυμαίνονται από 200-$500 δολάρια το κεφάλι, όπως καταγγέλλει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ).

«Στις αγοραπωλησίες οι άνθρωποι κρατούνται κατά μέσο όρο δύο με τρεις μήνες» δήλωσε στη Γενεύη, ο Οθμάν Μπελμπέιζι επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού στη Λιβύη.
 
«Οι μετανάστες πωλούνται στην αγορά ως εμπόρευμα» είπε. «Η πώληση των ανθρώπων εξελίσσεται σε νέα τάση μεταξύ των λαθρεμπόρων και τα δίκτυα λαθρεμπορίου στη Λιβύη γίνονται όλο και πιο ισχυρά», πρόσθεσε.
 


 
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες – πολλοί από τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη και την Γκάμπια – πιάνονται από τους λαθρεμπόρους ενώ προσπαθούν να φθάσουν στις μεσογειακές ακτές της Λιβύης, προκειμένου να μπουν σε σκάφη με προορισμό την Ιταλία.
 


 
Στην πορεία τους είναι λεία για μια σειρά από ένοπλες ομάδες και δουλέμπορους που συχνά προσπαθούν να αποσπάσουν επιπλέον χρήματα με αντάλλαγμα να τους επιτρέψουν να συνεχίσουν.
 
Οι νέες μαρτυρίες που κοινοποιήθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) αποκαλύπτουν ότι το εμπόριο ανθρώπων αποτελεί πλέον ένα σύνηθες φαινόμενο με τις αγοραπωλησίες προσφύγων και μεταναστών να πραγματοποιούνται πλέον δημόσια στη Λιβύη.
 
«Σχετικά με τις γυναίκες, ακούσαμε πολλά για κακοποιήσεις, βιασμούς και εξαναγκασμούς σε πορνεία» είπε ο Μπελμπέιζι.
 
Ο ίδιος είπε ότι τα μέλη του ΙΟΜ έχουν μιλήσει με έναν 34χρονο μετανάστη από τη Σενεγάλη, που βρισκόταν σε ιδιωτική κατοικία Λίβυου στην πόλη Σάμπχα, με περίπου άλλους 100, οι οποίοι ξυλοκοπήθηκαν και οι δουλέμποροι κάλεσαν τις οικογένειές τους για να ζητήσουν χρήματα για τη ζωή τους.
 


 
Στη συνέχεια ο μετανάστης που τα διηγήθηκε αγοράστηκε από άλλο Λίβυο, ο οποίος έθεσε νέα τιμή για την απελευθέρωσή του.

Μερικοί από αυτούς που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τους απαγωγείς τους φέρεται να σκοτώθηκαν ή να αφέθηκαν να πεθάνουν από την πείνα, κατήγγειλε ο επικεφαλής του Οργανισμού.
 
 

Κοιλάδα Δακρύων

 

 

«Η κατάσταση είναι τραγική. 
 
Όσο περισσότερο εμπλεκόμαστε στη Λιβύη, τόσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε ότι αποτελεί μια κοιλάδα δακρύων για πάρα πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες» ανέφερε χαρακτηριστικά ένα άλλο μέλος του Οργανισμού, ο Μοχάμεντ Άμπντικερ, που μόλις επέστρεψε από την Τρίπολη της Λιβύης.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι μετανάστες που πέφτουν στα χέρια των λαθρεμπόρων αντιμετωπίζουν συστηματική κακή διατροφή, σεξουαλική κακοποίηση, ακόμη και φόνο» πρόσθεσε.

«Πέρυσι μάθαμε ότι 14 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ένα μόνο μήνα, μόνο από ασθένειες και υποσιτισμό. Ακούμε για μαζικούς τάφους στην έρημο».

Για να προειδοποιήσει τους μετανάστες, ο ΙΟΜ κοινοποιεί τις μαρτυρίες των θυμάτων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών.
 
 


 

Η Λιβύη είναι η κύρια πύλη εισόδου για τους ανθρώπους που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη από τη θάλασσα, με περισσότερους από 150.000 ανθρώπους να επιχειρούν τον διάπλου, κάθε χρόνο, τα τρία τελευταία χρόνια.

Μέχρι στιγμής φέτος εκτιμάται ότι περίπου 26.886 μετανάστες έχουν περάσει στην Ιταλία, 7.000 περισσότεροι από την ίδια περίοδο του 2016.

Περισσότεροι από 600 έχει γίνει γνωστό ότι πνίγηκαν στη θάλασσα, ενώ ένας άγνωστος αριθμός τους έχει χαθεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μέσα από την έρημο.

 



http://insideoutborders.com/







theologos vasiliadis

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου