.

Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Μετανάστες πωλούνται ως δούλοι σε σκλαβοπάζαρο στη Λιβύη

Μετανάστες πωλούνται ως δούλοι σε σκλαβοπάζαρο στη Λιβύη

To βίντεο έδωσαν στη δημοσιότητα ρεπόρτερ του CNN προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από τη διεθνή κοινότητα

Σοκ έχει προκαλέσει στη διεθνή κοινότητα ένα βίντεο που πιστεύεται ότι τραβήχτηκε στην Τρίπολη της Λιβύης και δείχνει μια «δημοπρασία» δούλων.
Στο υλικό, που καταγράφηκε κρυφά από κινητό κάτι που εξηγεί την κακή ποιότητα της εικόνας, ο σύγχρονος δουλέμπορος διαφημίζει την πραμάτεια του λέγοντας ότι διαθέτει «γεροδεμένα αγόρια για δουλειά σε φάρμα» και «ανθεκτικούς σκαφτιάδες».
Το υλικό έδωσαν στη δημοσιότητα δημοσιογράφοι του CNN που βρέθηκαν στην Τρίπολη και έγιναν και οι ίδιοι μάρτυρες ενός ανάλογου σκλαβοπάζαρου, που έλαβε χώρα στο προαύλιο ενός κτηρίου, σε κοινή θέα.

«Χρειάζεται κανείς σκαφτιά; Αυτός εδώ είναι δυνατός, θα σκάβει για ώρες», ακούγεται να λέει στο βίντεο ο δουλέμπορος, δείχνοντας το «προϊόν». Η τιμη κάθε δούλου ανερχόταν περίπου στα 330 ευρώ, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο.

Το υλικό, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αποκαλύψεις του ΔΟΜ σχετικά με τη λειτουργία των σκλαβοπάζαρων στη Λιβύη έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων διεθνώς, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες στο Παρίσι και σε άλλες πόλλες και χιλιάδες Λίβυους να εκφράζουν συμπαράσταση στα θύματα με το hashtag #LibyansAgainstSlavery. 
Στο φως των νέων αποκαλύψεων, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να «ενώσει τις δυνάμεις της για να καταπολεμήσει αυτή τη μάστιγα».


 

Libya - Migrants being sold as slaves



Γαλλία: Διαδηλώσεις για τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα στη Λιβύη

«Όχι στη δουλεία στη Λιβύη» ήταν το κεντρικό σύνθημα - Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πρεσβεία της Λιβύης στο Παρίσι

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα μπροστά από την πρεσβεία της Λιβύης στο Παρίσι ζητώντας τον τερματισμό της δουλείας σε αυτήν τη χώρα με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες από την Αφρική αλλά και καταγγέλλοντας τη «συνενοχή» των ηγεσιών χωρών της Αφρικής και της Δύσης, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το περασμένο Σάββατο περίπου 1000 άνθρωποι συγκεντρώθηκα έξω από το κτίριο της πρεσβείας της Λιβύης στη γαλλική πρωτεύουσα, έπειτα από την προβολή ενός ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNN, με τον φακό να καταγράφει πλάνα προσφύγων και μεταναστών που τους κακοποιούσαν και τους πουλούσαν σε δημοπρασίες στη Λιβύη.
«Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουμε αυτές τις εικόνες, αυτά τα βασανιστήρια, αυτές τις βιαιοπραγίες που παραπέμπουν στον Μεσαίωνα. Βρισκόμαστε εδώ για να αυξήσουμε την πίεση και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε προκειμένου αυτό (το φαινόμενο) να εξαλειφθεί όσο το δυνατόν συντομότερα» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο τραγουδιστής της ραπ Rost που συμμετείχε στην κινητοποίηση στο Παρίσι.

Πολλοί διαδηλωτές που έδωσαν το παρόν στη συγκέντρωση στη γαλλική πρωτεύουσα κατήγγειλαν επίσης στο AFP την «υποκρισία» πολλών χωρών της Δύσης «που δηλώνουν σοκαρισμένες» ενώ «γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό τί συμβαίνει στη Λιβύη» και μολαταύτα συνεχίζουν να συνεργάζονται με την Τρίπολη. Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για αύριο Σάββατο σε πολλές χώρες.

https://www.protothema.gr


SOS εξέπεμψε για ακόμα μια φορά ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τους ολοένα αυξανόμενους αριθμούς των μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική που φτάνουν στην Λιβύη και πωλούνται σε σύγχρονα σκλαβοπάζαρα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κατήγγειλε για ακόμα μία φορά ότι οι άνθρωποι που αναζητούν μια καλύτερη ζωή συχνά πέφτουν θύματα εμπορίας, βίας, εκβιασμού και καταναγκαστικής εργασίας.
Η εμπορία ανθρώπων έχει γίνει «καθεστώς», υποστηρίζει η υπηρεσία μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών, που κάνει λόγο για «κοιλάδα των δακρύων για πάρα πολλούς πρόσφυγες».
Ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Λιβύη Οθμαν Μπελμπεσι αποκαλύπτει: «Αν πας στην αγορά και μπορείς να πληρώσεις μεταξύ 200 και 500 δολαρίων, μπορείς να πάρεις έναν μετανάστη που θα δουλεύει για εσένα σε καθημερινή βάση ή θα σε βοηθάει στην εργασία του. Αφού τον αγοράσεις, αυτό το πρόσωπο ουσιαστικά δίνεται σε εσένα, συνεπώς εσύ αναλαμβάνεις την ευθύνη για αυτό. Πολλοί καταφέρνουν να διαφύγουν, ωστόσο πολλοί κρατούνται σε καθεστώς δουλείας και αρκετοί φυλακίζονται εντός της περιοχής στην οποία υποχρεώνονται να δουλεύουν σε καθημερινή βάση».
Φυσικά, από αυτά τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα που στήνονται στην Λιβύη δεν εξαιρούνται οι γυναίκες, που συχνά αποχωρίζονται τα παιδιά τους. Υπάρχουν όμως και φορές που πωλούνται μαζί με αυτά και στο τέλος καταλήγουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης…

https://gr.euronews.com

Λιβύη: Τρεις χώρες ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους λόγω των αποκαλύψεων για σκλαβοπάζαρα

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό θέλει να ενημερωθεί για «την πραγματική κατάσταση» στη Λιβύη και θα προχωρήσει εάν υπάρχει ανάγκη σε «μια αποστολή επαναπατρισμού» πολιτών της ΛΔ Κονγκό σε περίπτωση που έχουν πέσει θύματα δουλεμπόρων

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Λιβύη για διαβουλεύσεις, μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης μιας αγοράς Αφρικανών σκλάβων κοντά στην Τρίπολη.
Η Κινσάσα θέλει να ενημερωθεί για «την πραγματική κατάσταση» στη Λιβύη και θα προχωρήσει εάν υπάρχει ανάγκη σε «μια αποστολή επαναπατρισμού» πολιτών της ΛΔ Κονγκό σε περίπτωση που έχουν πέσει θύματα δουλεμπόρων, ανέφερε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Λεονάρντ Σε Οτεκιτουντού.
Ο ΥΠΕΞ της ΛΔ Κονγκό εξάλλου προτείνει «το μεταναστευτικό ζήτημα να εγγραφεί ως προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς συνόδου Αφρικής-Ευρώπης στην Αμπιτζάν», κατά την ίδια ανακοίνωση.

Η Μπουρκίνα Φάσο επίσης ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Λιβύη, όπως και ο Νίγηρας, μετά τη μετάδοση την περασμένη εβδομάδα ενός σοκαριστικού ρεπορτάζ από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN το οποίο αποκάλυψε την ύπαρξη του σκλαβοπάζαρου.

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες για τους εκτεταμένους βιασμούς ανδρών στη Λιβύη

Ο βιασμός χρησιμοποιείται πια συστηματικά ως μέσο στρατιωτικής και πολιτικής επιβολής μεταξύ των αντιμαχόμενων δυνάμεων

Σοκαριστικές μαρτυρίες για βιασμούς ανδρών στη Λιβύη φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ της Le Monde, που αναδημοσιεύει ο Guardian. To ρεπορτάζ βασίζεται στην έρευνα μιας ομάδας εθελοντών με έδρα την Τύνιδα, που συλλέγει επί χρόνια αποδεικτικά στοιχεία και ντοκουμέντα για την ολοένα και αυξανόμενη χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου βασανισμού.
Ο βιασμός ανδρών χρησιμοποιείται εκτεταμένα τα τελευταία χρόνια στη Λιβύη ως μέσο στρατιωτικής και πολιτικής επιβολής μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, σύμφωνα με τις αμέτρητες μαρτυρίες που έχουν καταγράψει οι ερευνητές. Στα χέρια τους έχουν υλικό βίντεο που δείχνει άνδρες να κακοποιούνται με σκουπόξυλα και άλλα αιχμηρά αντικείμενα, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που αιχμάλωτοι στο ίδιο κελί εξαναγκάστηκαν να βιάσουν ο ένας τον άλλον, υπό την απειλή του θανάτου.
Η φρικαλέα αυτή μέθοδος χρησιμοποιείται από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές, αναφέρει το ρεπορτάζ. Έξι χρόνια μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι, η Λιβύη εξακολουθεί να ζει μέσα σε μια συνεχιζόμενη δίνη στρατιωτικών και πολιτικών συγκρούσεων, μοιρασμένη μεταξύ τριών πόλων εξουσίας. Οι εθνοτικές και φυλετικές διαφορές συνεχίσουν να διχάζουν τους πολίτες της διαλυμένης χώρας και ο βιασμός χρησιμοποιείται εκτεταμένα με σκοπό «να ταπεινώσει και να εξουδετερώσει τον αντίπαλο» σε ένα καθεστώς απόλυτης ανομίας.

«Στις αραβικές κοινότητες ο βιασμός εις βάρος ανδρών είναι ένα τεράστιο ταμπού, και το θύμα της κακοποίησης νιώθει συχνά υπερβολικά κατεστραμμένο και ανήμπορο να επανενταχθεί στην πολιτική, την στρατιωτική ζωή και γενικότερα στην κοινωνία», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ένας άνδρας, ο Αχμέντ, είπε στους ερευνητές ότι παρέμεινε αιχμάλωτος επί τέσσερα χρόνια σε μια φυλακή στην Τομίνα, στα περίχωρα της Μισράτα. «Σε απομονώνουν για να σε υποτάξουν. "Υποτάξτε τους άνδρες", αυτή είναι η έκφραση που χρησιμοποιούν. Έτσι δεν μπορείς ποτέ ξανά να σηκώσεις ψηλά το κεφάλι σου. Και καταγράφουν τα πάντα με τα κινητά τους. Παίρνουν μια σκούπα και την στερεώνουν στον τοίχο. Αν θέλεις να φας πρέπει να βγάλεις το παντελόνι σου, να σκύψεις και να περπατήσεις προς τα πίσω ενώ το σκουπόξυλο μπαίνει μέσα σου. Δεν επιτρέπεται να κινηθείς εάν ο δεσμοφύλακας δεν δει αίμα να κυλά. Κανείς δεν αποφεύγει αυτό το βασανιστήριο», αναφέρει ο νεαρός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 450 άνδρες κρατούνταν στο συγκεκριμένο τμήμα της φυλακής. «Κάποια στιγμή έφτασε ένας νέος κρατούμενος, ένας μετανάστης. Το απόγευμα, τον έριξαν μέσα σε ένα από τα κελιά. "Βιάστε αυτόν τον τύπο, διαφορετικά είστε νεκροί", είπαν στους άλλους αιχμαλώτους».

Το καθεστώς Καντάφι είχε κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιούσε συστηματικά τον βιασμό ως μέθοδο βασανισμού κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 2011 που έριξε από την εξουσία τον δικτάτορα, ωστόσο αυτό δεν αποδείχτηκε ποτέ με αδιάσειστα στοιχεία. «Οι οπαδοί του Καντάφι βίαζαν κατά τη διάρκεια της επανάστασης και μετά την ήττα τους έγιναν εκείνοι θύματα του ίδιου βασανιστηρίου» εξηγεί ο Ραμαντάν, ένας από τους εξόριστους Λίβυους ερευνητές που μαζεύουν στοιχεία, στη δημοσιογράφο της Le Monde.

Σε ένα βίντεο που έδειξε στη ρεπόρτερ, ένας νεαρός άνδρας εμφανίζεται να κάθεται στην άμμο με σκυφτό το κεφάλι, τρομοκρατημένος. Ένα χέρι ενός άντρα ντυμένου με στολή παραλλαγής τον  σηκώνει, του κατεβάζει το παντελόνι και τοποθετεί ένα εκτοξευτή ρουκετών ανάμεσα στους γλουτούς του. Η δημοσιογράφος δεν άντεξε να δει περισσότερα και γύρισε στο κεφάλι, ωστόσο δεν χρειάζεται πολύ φαντασία για να μαντέψει κανείς τη συνέχεια.

Ένας άλλος από τους εθελοντές ερευνητές, ο Ιμέντ, ταξίδεψε στην Λιβύη με τη Γαλλίδα δημοσιογράφο Cécile Allegra στις αρχές του 2017 για να συλλέξουν περισσότερες μαρτυρίες. Στη Νότια Τρίπολη συνάντησαν έναν συνάδελφό του, τον Μούνα, που είχε καταγράψει δεκάδες μαρτυρίες.

Μία από αυτές τις περιπτώσεις αφορούσαν έναν πρώην στρατιώτη του Καντάφι που είχε βιαστεί επανειλημμένα την περίοδο κράτησής του, με τη μέθοδο του σκουπόξυλου στον τοίχο αλλά και εκείνη της «ρόδας». Όπως ο ίδιος εξήγησε, η ρόδα είναι μια σαμπρέλα που κρεμιέται από την οροφή του κελιού. Ο κρατούμενος δένεται γυμνός σε αυτή, σε μια στάση που επιτρέπει εύκολα στους βασανιστές του να τον βιάζουν με διάφορα αιχμηρά αντικείμενα, όπως σπασμένα μπουκάλια.

Ο Αλί, ο οποίος είναι μόλις 39 ετών αλλά μοιάζει 65, μοιράστηκε την εμπειρία του με τη ρεπόρτερ. «Μερικούς από εμάς μας έβαλαν για μια ολόκληρη νύχτα στο ίδιο κελί με ομάδες από μετανάστες. Οι φρουροί είπαν ότι δεν θα άφηναν κανέναν να φύγει αν όλοι δεν βίαζαν ο ένας τον άλλον στο κελί. Ευτυχώς εγώ δεν το πέρασα αυτό, με βίασαν μόνο με τη σκούπα και τον τροχό», εξηγεί ο Αλί, που πλέον περπατά με μπαστούνι, λόγω των προβλημάτων που του προκάλεσε η εκτεταμένη κακοποίηση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου